Pyszna zupa na wiosenne i letnie obiady.
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku - ewentualnie
- 1 l kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
- 2 jaja
- sól, pieprz
- Botwinkę posiekać.
- Botwinkę i buraczki zagotować w wodzie przez ok. 30 min. Odsączyć.
- Zagotować jajka i pokroić w ósemki.
- Posiekać drobno ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek.
- Obrać buraczki i posiekać.
- Botwinkę, buraczki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek wrzucić do garnka. Zalać kefirem/jogurtem/maślanką. Dodać jajka.
Uwielbiam botwinkę !
OdpowiedzUsuń