Smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna zupa. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.
Czas przygotowania: 30 min. + 12 godz. na moczenie fasoli + 1 godz. na gotowanie
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 500 g różnych roślin strączkowych (np. fasola piękny jaś, fasola biała, fasola malinka, fasola czarna, fasola adzuki, fasola ed kidney, fasola mungo, groch żółty, soczewica brązowa, soczewica zielona, ciecierzyca) - można kupić gotowe mieszanki
- 2 pęczki włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
- natka pietruszki (świeża lub suszona)
- sól, pieprz
- Fasolę i inne strączkowe namoczyć przez całą noc w dużej ilości wody.
- W świeżej wodzie zagotować strączkowe.
- Posiekać włoszczyznę. Dodać do zupy.
- Doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz