Hummus, czyli pasta z cieciorki - najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Jest to przepis podstawowy, można tworzyć swoje ulubione warianty.
Czas przygotowania: 10 min. + czas na przygotowanie ciecierzycy
Ilość porcji: 1 spora miseczka
Składniki:
- 1 szklanka cieciorki
- 3 łyżki pasty tahini (czyli pasty z mielonych ziaren sezamu, można je zmielić samodzielnie np. w młynku do kawy)
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona) - ewentualnie
- sól
- Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle - namoczyć przez noc, następnie zagotować w nowej wodzie przez ok. godzinę).
- Obrać czosnek.
- Zblendować ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę, paprykę w proszku i sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz