poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Hummus


Hummus, czyli pasta z cieciorki - najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Jest to przepis podstawowy, można tworzyć swoje ulubione warianty.

Czas przygotowania: 10 min. + czas na przygotowanie ciecierzycy
Ilość porcji: 1 spora miseczka

Składniki:
  • 1 szklanka cieciorki
  • 3 łyżki pasty tahini (czyli pasty z mielonych ziaren sezamu, można je zmielić samodzielnie np. w młynku do kawy)
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona) - ewentualnie
  • sól
  1. Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle - namoczyć przez noc, następnie zagotować w nowej wodzie przez ok. godzinę).
  2. Obrać czosnek.
  3. Zblendować ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę, paprykę w proszku i sól.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz