Przepyszny dżem jabłkowy, od zawsze robiony przez moich rodziców. W sezonie jabłkowym trzeba przygotować min. 50 słoików na zimę!
Czas przygotowania: 20 min. + ok. 1 godzina duszenia
Ilość porcji: 2 litry
Składniki:
- 2,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
- 250 g cukru
- 0,5 l wody
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka wrzucić do dużego garnka, dodać wodę i cukier.
- Dusić w garze, mieszając co parę minut, do momentu aż jabłka się rozgotują
- Dżem wlać do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
50 słoików, zazdroszczę :) ja ze względu na ilość miejsca mogę sobie pozwolić na 5... A z antonówek to wychodzą pyyycha przetwory, najbardziej lubię do naleśników.
OdpowiedzUsuń