czwartek, 29 sierpnia 2013

Dżem jabłkowy


Przepyszny dżem jabłkowy, od zawsze robiony przez moich rodziców. W sezonie jabłkowym trzeba przygotować min. 50 słoików na zimę!

Czas przygotowania: 20 min. + ok. 1 godzina duszenia
Ilość porcji: 2 litry

Składniki:
  • 2,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
  • 250 g cukru
  • 0,5 l wody
  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jabłka wrzucić do dużego garnka, dodać wodę i cukier.
  3. Dusić w garze, mieszając co parę minut, do momentu aż jabłka się rozgotują
  4. Dżem wlać do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

1 komentarz:

  1. 50 słoików, zazdroszczę :) ja ze względu na ilość miejsca mogę sobie pozwolić na 5... A z antonówek to wychodzą pyyycha przetwory, najbardziej lubię do naleśników.

    OdpowiedzUsuń