Niedawno miałam wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kulinarnych Kurta Schellera. Najbardziej zasmakował mi suflet czekoladowy. Powtórzyłam go w domu już następnego dnia. Jest przepyszny!
Ilość porcji: 6 małych kokilek
Czas przygotowania: 15 min. + 13 min. pieczenia
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 50 ml syropu waniliowego
- Jaja z cukrem długo ubijać w mikserze.
- W garnku rozpuścić masło i czekoladę.
- Kokilki wysmarować masłem.
- Do masy czekoladowej dodać ubite jaja i syrop waniliowy i delikatnie wymieszać.
- Nałożyć masę do kokilek.
- Wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni na 11 min. Po tym czasie sprawdzić i jeśli nadal jest niegotowe, to zostawić na 2 min.
ooo super!:)
OdpowiedzUsuńSuflet jest jednym z moich wyzwań kulinarnych na 2013 :) Twój wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńGin - polecam gorąco ten suflet! Najlepszy jaki do tej pory jadłam. Baaardzo czekoladowy :) Za kilka dni pojawi się na blogu przepis na inny suflet czekoladowy, ale ten jednak przebija wszystkie!
Usuń