Mi najbardziej smakowała parę godzin po przygotowaniu. Tuż po pieczeniu szpinak za bardzo dominował, a parę godzin później wszystkie smaki się ładnie uzupełniały.
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 8
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 150 g. sera mozarella
- 150 g. sera pleśniowego (u mnie Lazur niebieski)
- 100 g. suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- Wyłożyć formę ciastem francuskim.
- Posiekać cebulę i czosnek.
- Zetrzeć na tarce mozarellę.
- Szpinak przysmażyć na patelni. Dodać cebulę, czosnek, pieprz i sól. Wymieszać i smażyć parę minut.
- Masę szpinakową wyłożyć na tartę. Następnie ułożyć mozrellę, suszone pomidory i pokruszony ser pleśniowy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. (aż sery się ładnie rozpuszczą, a boki ciasta zarumienią).
Ależ wspaniała Twoja tarta - uwielbiam wszystkie składniki!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam! Pysznie u Ciebie:)