wtorek, 6 listopada 2012

Wytrawna tarta ze szpinakiem, mozarellą, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym


 Mi najbardziej smakowała parę godzin po przygotowaniu. Tuż po pieczeniu szpinak za bardzo dominował, a parę godzin później wszystkie smaki się ładnie uzupełniały.

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 150 g. sera mozarella
  • 150 g. sera pleśniowego (u mnie Lazur niebieski)
  • 100 g. suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  1. Wyłożyć formę ciastem francuskim.
  2. Posiekać cebulę i czosnek.
  3. Zetrzeć na tarce mozarellę.
  4. Szpinak przysmażyć na patelni. Dodać cebulę, czosnek, pieprz i sól. Wymieszać i smażyć parę minut.
  5. Masę szpinakową wyłożyć na tartę. Następnie ułożyć mozrellę, suszone pomidory i pokruszony ser pleśniowy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. (aż sery się ładnie rozpuszczą, a boki ciasta zarumienią).

1 komentarz:

  1. Ależ wspaniała Twoja tarta - uwielbiam wszystkie składniki!
    Częstuję się i pozdrawiam! Pysznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń