Super zamiennik dla osób niejedzących nabiału, a tęskniących za smakiem twarożku. Osoby, które próbowały nie chciały mi uwierzyć, że nie ma tu ani grama sera. Bardzo dobrze się sprawdza jako pasta do chleba i dobrze komponuje się z pomidorem.
Czas przygotowania: 10 min. + 12 godz. na namoczenie
Ilość porcji: średnia miseczka (na kilka kanapek)
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowców
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki lub ulubione świeże zioła
- Orzechy zalać gorącą wodą i zostawić na noc.
- Wylać wodę w której orzechy się moczyły. Wrzucić je do blendera. Dodać ok. 1/2 szklanki wody. Zblendować.
- Doprawić sokiem z cytryny i ziołami.
Szkoda, że mi padł blender :( Twarożek wygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuń