Domowy fast food - z tą różnicą, że jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy.
Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciasta
Ilość porcji: 2 średnie pizze
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 35 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 puszka pomidorów lub sos pomidorowy
- 4 pieczarki
- 1 papryka
- 1/3 puszki kukurydzy
- kilka różyczek brokuła
- kilka plastrów ananasa
- 10 dkg sera żółtego
- Drożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej wody. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. lub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.
- Wymieszać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Dodawać wodę i oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.
- Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcialub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.
- Posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć dodatki i ser.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.
Mmmm :)) uwielbiam pizze :) a Twoja wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń