środa, 14 sierpnia 2013

Placek z truskawkami


Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto - obowiązkowe do przygotowania w sezonie truskawkowym.

Czas przygotowania: 15 min. + 1 godz. pieczenia
Ilość porcji: 16

Składniki:
  • 3/4 kg truskawek
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  1. Wymieszać cukier z jajkami.
  2. Dodać mąki, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać.
  3. 1/3 ciasta wylać do formy i piec przez 15 min. w temp. 180 stopni.
  4. Na wierzchu ułożyć truskawki. Zalać resztą ciasta. Piec przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz