piątek, 23 sierpnia 2013

Leczo (OK)


Bardzo smaczne i pożywne danie. Podstawowe składniki to pomidory, papryka i cebula (w proporcji: 1:1:1), ale można dodawać różne inne warzywa (np. cukinię). Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub plackami.

Czas przygotowania: 30 min. + 30 min. duszenia
Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryk (różne kolory)
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukinii - ewentualnie
  • 1 główka czosnku
  • zielenina (pęczek szczypiorku lub pęczek natki pietruszki)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  1. Cebulę posiekać i zeszklić na dnie dużego garnka (na oliwie).
  2. Pomidory, paprykę i cukinię pokroić w kostkę.
  3. Czosnek drobno posiekać.
  4. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i paprykę. Dusić ok. 30-45 min. aż warzywa będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz