piątek, 4 października 2013

Batony energetyczne dla sportowców


Idealne pożywienie dla sportowców. Batony po przygotowaniu są miękkie, ale utrzymują zwartą formę (chociaż na maraton się niestety nie nadają, ale przed i po - jak najbardziej).

Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia
Ilość porcji: 12 batonów

Składniki:
  • 250 g dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych, gryczanych itp.)
  • 100 g suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynek)
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 100-150 g syropu z agawy lub miodu
  • 150 ml letniej wody
  • 3 łyżki mąki razowej
  •  
  1.  Owoce suszone umyć i namoczyć na 30 min. w wodzie.
  2. Suszone owoce odlać i zblendować.
  3. Do dużej miski wsypać płatki i ziarna. Dodać mus z suszonych owoców. Wymieszać łyżką.
  4. Dodać część syropu z agawy lub miodu.
  5. Aby uzyskać gęstą, lepiącą konsystencje należy dodawać wodę i mąkę. Jeśli trzeba jeszcze zagęścić masę, należy dodać więcej zmielonego siemienia lnianego lub zmielonych płatków.
  6. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Nagrzać piekarnik do 160°C.
  8. Wyłożyć gotową masę na dno naczynia, dobrze docisnąć do dna i wyrównać łyżką powierzchnię. Wierzch posmarować miodem lub syropem z agawy.
  9. Piec przez ok. 30 min.


2 komentarze:

  1. bardzo dobre, sycące i zdrowe batoniki dla wszystkich:) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń