Idealne pożywienie dla sportowców. Batony po przygotowaniu są miękkie, ale utrzymują zwartą formę (chociaż na maraton się niestety nie nadają, ale przed i po - jak najbardziej).
Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia
Ilość porcji: 12 batonów
Składniki:
- 250 g dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych, gryczanych itp.)
- 100 g suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynek)
- 60 g ziaren słonecznika
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 100-150 g syropu z agawy lub miodu
- 150 ml letniej wody
- 3 łyżki mąki razowej
- Owoce suszone umyć i namoczyć na 30 min. w wodzie.
- Suszone owoce odlać i zblendować.
- Do dużej miski wsypać płatki i ziarna. Dodać mus z suszonych owoców. Wymieszać łyżką.
- Dodać część syropu z agawy lub miodu.
- Aby uzyskać gęstą, lepiącą konsystencje należy dodawać wodę i mąkę. Jeśli trzeba jeszcze zagęścić masę, należy dodać więcej zmielonego siemienia lnianego lub zmielonych płatków.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 160°C.
- Wyłożyć gotową masę na dno naczynia, dobrze docisnąć do dna i wyrównać łyżką powierzchnię. Wierzch posmarować miodem lub syropem z agawy.
- Piec przez ok. 30 min.
bardzo dobre, sycące i zdrowe batoniki dla wszystkich:) polecam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń