czwartek, 29 sierpnia 2013

Wegański twarożek orzechowy


Super zamiennik dla osób niejedzących nabiału, a tęskniących za smakiem twarożku. Osoby, które próbowały nie chciały mi uwierzyć, że nie ma tu ani grama sera. Bardzo dobrze się sprawdza jako pasta do chleba i dobrze komponuje się z pomidorem.

Czas przygotowania: 10 min. + 12 godz. na namoczenie
Ilość porcji: średnia miseczka (na kilka kanapek)

Składniki:
  • 200 g orzechów nerkowców
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 cytryny
  • natka pietruszki lub ulubione świeże zioła
  1. Orzechy zalać gorącą wodą i zostawić na noc.
  2.  Wylać wodę w której orzechy się moczyły. Wrzucić je do blendera. Dodać ok. 1/2 szklanki wody. Zblendować.
  3. Doprawić sokiem z cytryny i ziołami.

1 komentarz:

  1. Szkoda, że mi padł blender :( Twarożek wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń