wtorek, 13 sierpnia 2013

Zupa fasolowa


 Smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna zupa. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.

Czas przygotowania: 30 min. + 12 godz. na moczenie fasoli + 1 godz. na gotowanie
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 500 g różnych roślin strączkowych (np. fasola piękny jaś, fasola biała, fasola malinka, fasola czarna, fasola adzuki, fasola ed kidney, fasola mungo, groch żółty, soczewica brązowa, soczewica zielona, ciecierzyca) - można kupić gotowe mieszanki
  • 2 pęczki włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
  • natka pietruszki (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz
  1. Fasolę i inne strączkowe namoczyć przez całą noc w dużej ilości wody.
  2. W świeżej wodzie zagotować strączkowe.
  3. Posiekać włoszczyznę. Dodać do zupy.
  4. Doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz