czwartek, 29 sierpnia 2013

Pizza ulubiona


Domowy fast food - z tą różnicą, że jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy.

Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciasta
Ilość porcji: 2 średnie pizze

Składniki:
  •  200 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 35 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 puszka pomidorów lub sos pomidorowy
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka plastrów ananasa
  • 10 dkg sera żółtego
  1. Drożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej wody. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. lub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.
  2. Wymieszać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Dodawać wodę i oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.
  3. Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcialub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.
  4. Ser zetrzeć na tarce.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.
  6. Posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć dodatki i ser.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.

1 komentarz:

  1. Mmmm :)) uwielbiam pizze :) a Twoja wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń