Bardzo smaczne, jesienne ciasto. Jak na ciasto jest dosyć zdrowe. Przepis znalazłam tutaj.
Czas przygotowania: 20 min. + 60 min. pieczenia
Ilość porcji: 1 keksówka
Suche składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkotołowej
- 3 goździki
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (czyli około pół dyni hokkadio, podzielonej na części i upieczonej w piekarniku przez ok. 30 min. a następnie zmiksowanej na puree)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 100 g orzechów włoskich
- Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku.
- W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.
- Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce.
- Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać większość posiekanych orzechów - kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń