wtorek, 13 sierpnia 2013

Chłodnik z botwinki


Pyszna zupa na wiosenne i letnie obiady.

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku - ewentualnie
  • 1 l kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  1. Botwinkę posiekać.
  2. Botwinkę i buraczki zagotować w wodzie przez ok. 30 min. Odsączyć.
  3. Zagotować jajka i pokroić w ósemki.
  4. Posiekać drobno ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek.
  5. Obrać buraczki i posiekać.
  6. Botwinkę, buraczki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek wrzucić do garnka. Zalać kefirem/jogurtem/maślanką. Dodać jajka.

1 komentarz: