poniedziałek, 15 czerwca 2020

Mus z pieczonych warzyw (do kaszy) OK


Smaczne i zdrowe danie obiadowe. Mus można podawać z kaszą, ja najbardziej go lubię z quinoa.

Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) lub innej kaszy
- marchew (ok. 3 szt.)
- pietruszka (ok. 1 szt.).
- seler (ok. 1 szt.)
- papryka (ok. 2 szt.)
- cebula (1 szt.)
- czosnek (1 główka)
- passata pomidorowa (ok. 2 szkl.)
- sól, pieprz, przyprawy (np. świeży rozmaryn)
- tłuszcz roślinny lub masło klarowane do pieczenia
- zielenina do podania (np. natka pietruszki lub dowolne kiełki)

Przygotowanie:
1. Warzywa obrać. Główkę czosnku przekroić na pół.
2. Piec w piekarniku, polane olejem.
3. Warzywa wyjmować, gdy zrobią się miękkie. Pierwsza będzie gotowa papryka.
4. Upieczone warzywa zmiksować (razem z czosnkiem wyłuskanym z łupin). Doprawić.
5. Podawać z quinoa (lub dowolną kaszą) i zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz