czwartek, 3 stycznia 2013

Sałatka z gruszki, rukoli, sera pleśniowego i orzechów


Bardzo smaczna sałatka - dobra na przyjęcie. Przepis pochodzi z "Moje gotowanie" nr 1/2013.

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1/2 bagietki
  • 1 pęczek rukoli
  • 2 gruszki
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg sera pleśniowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  1. Bagietkę pokroić na małe kawałki i piec ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Gruszki obrać i pokroić w ósemki.
  3. W misce / na paterze ułożyć rukolę, kawałki bagietki, gruszki. Posypać orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.
  4. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz