Przepyszny, rozgrzewający krem na zimowe dni. Przepis pochodzi z "Moje gotowanie" nr 1/2013.
Czas przygotowania: 30 min. + 30 min. zapiekania papryk w piecu
Ilość porcji: 6 (1,5 litra)
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 10 dkg koziego sera
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka majeranku (świeżego lub suszonego)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- Przygotować bulion warzywny.
- Papryki pokroić w ćwiartki i włożyć na pół godziny (lub do momentu aż zaczną czernieć) do pieca nagrzanego do 200 stopni.
- Cebule pokroić.
- Czosnek obrać.
- W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebule i czosnek. Podsmażyć przez 5 min.
- Paprykę obrać ze skóry i pokroić. (UWAGA: jak skóra nie chce ładnie schodzić, to można ją zostawić).
- Do garnka dołożyć paprykę i wlać bulion. Dorzucić mieloną paprykę, listek laurowy i majeranek. Gotować przez 10 min.
- Dodać pomidory z zalewą. Gotować jeszcze przez 5 min.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować.
- Udekorować pokruszonym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz