środa, 9 stycznia 2013

Zupa - krem paprykowy pikantny



Przepyszny, rozgrzewający krem na zimowe dni. Przepis pochodzi z "Moje gotowanie" nr 1/2013.

Czas przygotowania: 30 min. + 30 min. zapiekania papryk w piecu
Ilość porcji: 6 (1,5 litra)

Składniki:
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 10 dkg koziego sera
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku (świeżego lub suszonego)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  1. Przygotować bulion warzywny.
  2. Papryki pokroić w ćwiartki i włożyć na pół godziny (lub do momentu aż zaczną czernieć) do pieca nagrzanego do 200 stopni.
  3. Cebule pokroić.
  4. Czosnek obrać.
  5. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebule i czosnek. Podsmażyć przez 5 min.
  6. Paprykę obrać ze skóry i pokroić. (UWAGA: jak skóra nie chce ładnie schodzić, to można ją zostawić).
  7. Do garnka dołożyć paprykę i wlać bulion. Dorzucić mieloną paprykę, listek laurowy i majeranek. Gotować przez 10 min.
  8. Dodać pomidory z zalewą. Gotować jeszcze przez 5 min.
  9. Przyprawić solą i pieprzem.
  10. Zmiksować.
  11. Udekorować pokruszonym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz