Bardzo smaczna przekąska. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Czas przygotowania: 30 min. + 20 min. na zapiekanie
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kajzerki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- EWENTUALNIE: 4 jajka
- Odkroić wierzch kajzerek na 1/3 wysokości. Środek kajzerek wydrążyć - tak aby została tylko skórka i miejsce na włożenie farszu. Wnętrze wydrążonych kajzerek wysmarować masłem.
- Wierzchy kajzerek i wydrążone kawałki kajzerek pokruszyć i zalać mlekiem. Zostawić na 10 min.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać w kostkę.
- Na oliwie podsmażyć cebulę aż się zeszkli.
- Do cebuli dorzucić pomidory. Przyprawić i podsmażyć.
- Dorzucić namoczone wierzchy kajzerek.
- Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych kajzerek.
- EWENTUALNIE: na środku każdej kajzerki zrobić trochę miejsca i wbić jajko.
- Kajzerki wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Ale proste składniki i mało roboty, a pyszna przekąska gotowa.
OdpowiedzUsuń