wtorek, 8 stycznia 2013

Pieczone bułeczki nadziewane pomidorami


Bardzo smaczna przekąska. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Czas przygotowania: 30 min. + 20 min. na zapiekanie
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 kajzerki
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • EWENTUALNIE: 4 jajka
  1. Odkroić wierzch kajzerek na 1/3 wysokości. Środek kajzerek wydrążyć - tak aby została tylko skórka i miejsce na włożenie farszu. Wnętrze wydrążonych kajzerek wysmarować masłem.
  2. Wierzchy kajzerek i wydrążone kawałki kajzerek pokruszyć i zalać mlekiem. Zostawić na 10 min.
  3. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę posiekać w kostkę.
  5. Na oliwie podsmażyć cebulę aż się zeszkli.
  6. Do cebuli dorzucić pomidory. Przyprawić i podsmażyć.
  7. Dorzucić namoczone wierzchy kajzerek.
  8. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych kajzerek.
  9. EWENTUALNIE: na środku każdej kajzerki zrobić trochę miejsca i wbić jajko.
  10. Kajzerki wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.

1 komentarz:

  1. Ale proste składniki i mało roboty, a pyszna przekąska gotowa.

    OdpowiedzUsuń