środa, 2 stycznia 2013

Zupa - krem pomidorowy z bazylią


Pyszna i prosta zupa-krem według przepisu mojej siostry.

Czas przygotowania: 15 min. + 45 min. gotowania
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów
  • 250 g cebuli
  • duża garść listków bazylii
  • 50 g masła
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pieprz i sól
  • 2 kajzerki
  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
  2. Cebulę posiekać.
  3. Bazylię posiekać.
  4. W dużym garnku (na maśle i oliwie z oliwek) podsmażyć cebulę.
  5. Do garnka dodać pomidory i bazylię.
  6. Wlać bulion i gotować 45 min. na małym ogniu.
  7. Kajzerki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni lub w piecu przez kilka minut.
  8. Zblendować.
  9. Przecedzić przez sito.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Podawać z grzankami.

1 komentarz:

  1. Od jakiegos czasu w mojej kuchni pojawiaja sie wlasnie zupy-kremy,Twoj przepis brzmi niezle wiec zapisuje do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń