Pyszna i prosta zupa-krem według przepisu mojej siostry.
Czas przygotowania: 15 min. + 45 min. gotowania
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 250 g cebuli
- duża garść listków bazylii
- 50 g masła
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- pieprz i sól
- 2 kajzerki
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
- Cebulę posiekać.
- Bazylię posiekać.
- W dużym garnku (na maśle i oliwie z oliwek) podsmażyć cebulę.
- Do garnka dodać pomidory i bazylię.
- Wlać bulion i gotować 45 min. na małym ogniu.
- Kajzerki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni lub w piecu przez kilka minut.
- Zblendować.
- Przecedzić przez sito.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami.
Od jakiegos czasu w mojej kuchni pojawiaja sie wlasnie zupy-kremy,Twoj przepis brzmi niezle wiec zapisuje do przygotowania.
OdpowiedzUsuń