piątek, 4 października 2013

Wegańskie lody czekoladowo-kokosowe



Przepis pochodzi z bloga Matki Weganki. Jest to pyszna alternatywa dla klasycznych lodów sklepowych. Z tą różnicą, że te lody są zdrowe, smaczne, nie zawierają wiadra chemii (barwników i konserwantów), ani mleka i jaj. A dodatkowo robi się je banalnie prosto i szybko. Ja robiłam z kakao (czekoladowe) ale można robić również z owocami (mango, maliny itp.).

Czas przygotowania: 10 min. i  2-5 godz. mrożenia
Ilość porcji: 0,5 litra

Składnik:

  • 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości lub samodzielnie przygotowane mleko z 1/2 kokosa
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  1. Mleko kokosowe zmiksować aż do uzyskania lekko puszystej masy.
  2. Dodać kakao i cukier. Miksować jeszcze przez chwilę.
  3. Włożyć do zamrażarki na 2-5 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz