Druga wersja naszej ulubionej pizzy. Zamiast jarmużu można użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.
Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciasta
Ilość porcji: 2 średnie pizze
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 35 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 puszka pomidorów lub sos pomidorowy
- 4 pieczarki
- 4 duże liście jarmużu (lub 4 garście szpinaku)
- 1 cebula
- 1/2 kostki sera feta
- 10 dkg sera zółtego
- 1 jajko (ewentualnie)
- Drożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej wody. dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.
- Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na patelni i dodać porwany na kawałki jarmuż. Dusić przez 5 min.
- Wymieszać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Dodawać wodę i oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.
- Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.
- Posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć jarmuż z cebulką oraz ser feta. Posypać startym serem zółtym.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.
- Ok. 10 min. przed końcem pieczenia można na środku rozbić jajko. Włożyć do pieca i piec dalej aż jajko się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz