Przepyszna sałatka o oryginalnym smaku.
Czas przygotowania: 20 min. + 20 min. na zapiekanie w piecu
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300 g dyni hokaido (mała dynia, której nie trzeba obierać) - ok. 1/2 dyni
- 10 pomidorków koktailowych
- 300 g rukoli
- 300 g twaróżku ricotta lub twarogu koziego - oba warianty przepyszne
- 50 g orzechów włoskich
- zioła prowansalskie
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dynię pokroic na duże kawałki i ułożyć na blaszce w piecu.
- Pomidorki przekroić na połówki i ułożyć na blaszce w piecu. Polać oliwą i oprószyć ziołami prowansalskimi.
- Dynię i pomidorki zapiec w piecu przez ok. 20 min.
- Wymieszać miód, oliwę i ocet balsamiczny.
- W misce ułożyc rukolę, kawałki dyni, pomidorki. Łyżeczką nakładać ricottę lub twarożek kozi. Posypać orzechami. Polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz