Przepis na klasyczne placki ziemniaczane. Można je podawać ze śmietaną i solą albo z cukrem. Mi najbardziej smakują z sosem tzatziki.
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 14 placków
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 250 ml. jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 krótki, surowy ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok.
- Starte ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką. Posolić.
- Ogórka obrać i zetrzeć na tarce.
- Koperek posiekać.
- Czosnek drobno posiekać.
- Wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą.
- Z masy ziemniaczanej formować placki i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie.
- Placki podawać z sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz