środa, 5 grudnia 2012

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki


Przepis na klasyczne placki ziemniaczane. Można je podawać ze śmietaną i solą albo z cukrem. Mi najbardziej smakują z sosem tzatziki.

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 14 placków

Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 250 ml. jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 krótki, surowy ogórek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok.
  2. Starte ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką. Posolić.
  3. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Koperek posiekać.
  5. Czosnek drobno posiekać.
  6. Wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą.
  7. Z masy ziemniaczanej formować placki i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie.
  8. Placki podawać z sosem tzatziki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz