Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy. Pierwotnie był przygotowywany jako ciasto "Murzynek", ja jednak wolę je w formie muffinek.
Czas przygotowania: 20 min. + czas pieczenia: 30 min.
Ilość porcji: 15 muffinek (lub 2 foremki ciasta)
Składniki:
- 375 g masła roślinnego
- 3 szklanki cukru
- 8 łyżek wody
- 10 łyżek kakao
- cukier waniliowy
- 1 kieliszek wina
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- bakalie (ewentualnie)
- Do garnka włożyć masło roślinne, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy i wino. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu i mieszać aż masa będzie miała gładką konsystencję.
- Odlać 1 szklankę masy czekoladowej - na polewę.
- Ubić pianę z białek.
- Do dużej misy wlać resztę masy czekoladowej oraz żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie mikserem.
- Dołożyć ubitą pianę z białek (i jak ktoś lubi bakalie) i wymieszać delikatnie łyżką.
- Całość wlać do foremek na muffinki (lub do 2 foremek na ciasto). Piec ok. 30 min. (muffinki) lub 60 min. (ciasto) w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu polać ciasto pozostawioną masą czekoladową. Jeśli zdążyła już za bardzo zgęstnieć, to można ją trochę podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz