czwartek, 1 listopada 2012

Muffinki a'la Murzynek


Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy. Pierwotnie był przygotowywany jako ciasto "Murzynek", ja jednak wolę je w formie muffinek.

Czas przygotowania: 20 min. + czas pieczenia: 30 min.
Ilość porcji: 15 muffinek (lub 2 foremki ciasta)

Składniki:
  • 375 g masła roślinnego
  • 3 szklanki cukru
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek kakao
  • cukier waniliowy
  • 1 kieliszek wina
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • bakalie (ewentualnie)
  1. Do garnka włożyć masło roślinne, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy i wino. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu i mieszać aż masa będzie miała gładką konsystencję.
  2. Odlać 1 szklankę masy czekoladowej - na polewę.
  3. Ubić pianę z białek.
  4. Do dużej misy wlać resztę masy czekoladowej oraz żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie mikserem.
  5. Dołożyć ubitą pianę z białek (i jak ktoś lubi bakalie) i wymieszać delikatnie łyżką.
  6. Całość wlać do foremek na muffinki (lub do 2 foremek na ciasto). Piec ok. 30 min. (muffinki) lub 60 min. (ciasto) w temperaturze 180 stopni.
  7. Po wyjęciu polać ciasto pozostawioną masą czekoladową. Jeśli zdążyła już za bardzo zgęstnieć, to można ją trochę podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz