piątek, 4 października 2013

Ryż z dynią i pieczarkami


Bardzo smaczne jesienne danie obiadowe.

Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 200 g ryżu pełnoziarnistego
  • 10 pieczarek
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • sos sojowy
  • wędzona papryka
  • oliwa do smażenia
  1.  Przygotować puree z dyni (czyli pokroić dynię na kawałki i upiec w piecu przez ok. 30 min., zmiksować)
  2. Ugotować ryż.
  3. Pieczarki obrać i pokroić drobno.
  4. Cebulę pokroić i zeszklić dużej na patelni.
  5. Czosnek drobno posieka i dodać do cebuli.
  6. Pieczarki dodać do cebuli. Poddusić parę minut.
  7. Na patelnię dodać ugotowany ryż i puree z dyni. Wszystko razem wymieszać.
  8. Przyprawić sosem sojowym i wędzoną papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz