niedziela, 31 maja 2020

Zupa krem z buraków (OK)



Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesień (i nie tylko). Czasami najpierw zapiekam warzywa w piecu (przez ok. 60 min), a dopiero potem wrzucam je do garnka.

Czas przygotowania: 30 min. + 45 min. gotowania
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, inne przyprawy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • zieleninka (np. kiełki, nać pietruszki)
  • pestki dyni lub słonecznika
  1. Warzywa obrać i pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą, tak aby woda zakryła warzywa.
  2. Dodać przyprawy.
  3. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe.
  4. Zmiksować.
  5. Podawać z kiełkami, zieleniną i pestkami słonecznika lub dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz