Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesień (i nie tylko). Czasami najpierw zapiekam warzywa w piecu (przez ok. 60 min), a dopiero potem wrzucam je do garnka.
Czas przygotowania: 30 min. + 45 min. gotowania
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora
- sól, pieprz, inne przyprawy
- 1 puszka mleka kokosowego
- zieleninka (np. kiełki, nać pietruszki)
- pestki dyni lub słonecznika
- Warzywa obrać i pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą, tak aby woda zakryła warzywa.
- Dodać przyprawy.
- Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe.
- Zmiksować.
- Podawać z kiełkami, zieleniną i pestkami słonecznika lub dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz