wtorek, 8 października 2013

Zupa krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym



Królowa jesieni, czyli rozgrzewająca zupa dyniowa.

Czas przygotowania: 30 min. + 45 min. gotowania
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (lub inna)
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 6 ząbków czosnku
  • imbir (ok. 2 cm)
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy lub ananasa (ewentualnie)
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa do podsmażenia cebuli
  1. Dynię wypestkować i pokroić w gruba kostkę.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na dnie garnka (w odrobinie oliwy).
  3. Do cebuli dorzucić dynię i zalać 6 szklankami wody.
  4. Obrać i pokroić pietruszkę. Dodać do zupy.
  5. Obrać czosnek i dodać do zupy.
  6. Obrać imbir i dodać do zupy.
  7. Dodać mleko kokosowe i (ewentualnie) sok owocowy.
  8. Gotować na małym ogniu ok. 45 min.
  9. Zblendować.

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowe szalenstwo i u nas w tym roku chociaż z zupą jakoś mi nigdy nie po drodze. Chyba pora się przełamać; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupę krem trzeba chyba dobrze zmiksować, prawda? Może podpowiecie mi, który z tych mikserwó https://duka.com/pl/agd/miksery najlepiej sobie z tym poradzi?

    OdpowiedzUsuń