piątek, 4 października 2013

Piernik dyniowy z orzechami


Bardzo smaczne, jesienne ciasto. Jak na ciasto jest dosyć zdrowe. Przepis znalazłam tutaj.

Czas przygotowania: 20 min. + 60 min. pieczenia
Ilość porcji: 1 keksówka

Suche składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkotołowej 
  • 3 goździki
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • szczypta soli
Mokre składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni (czyli około pół dyni hokkadio, podzielonej na części i upieczonej w piekarniku przez ok. 30 min. a następnie zmiksowanej na puree)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 100 g orzechów włoskich
 
  1. Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku.
  2. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. 
  3. Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce.
  4. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać większość posiekanych orzechów - kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.


1 komentarz: