Najlepszy na świecie tort na zimno. I najprostszy. Przepis pochodzi z tajnych zbiorów mojej mamy. Tort ma niestety też swoje wady - mnóstwo masła, cukru i surowe żółtka. Ale jest pyyysznyyy...
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 16 (duża tortownica)
Składniki:
- 2 opakowania galaretki
- 8 żółtek
- 2 szklanki cukru
- 500 g. masła roślinnego
- 1 litr kefiru
- 8 łyżek kakao
- 3 paczki okrągłych biszkoptów
- Przygotować galarektę według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki, żeby trochę stężała.
- Mikserem wymieszać żółtka z cukrem i masłem roślinnym. Powoli (ciągle mieszając) dodawac 14 łyżek kefiru.
- Biszkopty maczać w kefirze i układać na dno okrągłej tortownicy.
- Na warstwę biszkoptów ułożyć 1/2 masy.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kefirze.
- Do reszty masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć reszte masy do tortownicy.
- Ułożyć ostatnią warstwe biszkoptów namoczonych w kefirze.
- Jak galaretka lekko stężeje, wyłożyc ją na tort.
- Tort włożyć na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz