sobota, 1 grudnia 2012

Tort na zimno


Najlepszy na świecie tort na zimno. I najprostszy. Przepis pochodzi z tajnych zbiorów mojej mamy. Tort ma niestety też swoje wady - mnóstwo masła, cukru i surowe żółtka. Ale jest pyyysznyyy...

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 16 (duża tortownica)

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki
  • 8 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 500 g. masła roślinnego
  • 1 litr kefiru
  • 8 łyżek kakao
  • 3 paczki okrągłych biszkoptów
  1. Przygotować galarektę według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki, żeby trochę stężała.
  2. Mikserem wymieszać żółtka z cukrem i masłem roślinnym. Powoli (ciągle mieszając) dodawac 14 łyżek kefiru.
  3. Biszkopty maczać w kefirze i układać na dno okrągłej tortownicy.
  4. Na warstwę biszkoptów ułożyć 1/2 masy.
  5. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kefirze.
  6. Do reszty masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć reszte masy do tortownicy.
  7. Ułożyć ostatnią warstwe biszkoptów namoczonych w kefirze.
  8. Jak galaretka lekko stężeje, wyłożyc ją na tort.
  9. Tort włożyć na noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz