piątek, 1 lutego 2013

Suflet czekoladowy


Niedawno miałam wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kulinarnych Kurta Schellera. Najbardziej zasmakował mi suflet czekoladowy. Powtórzyłam go w domu już następnego dnia. Jest przepyszny!

Ilość porcji: 6 małych kokilek
Czas przygotowania: 15 min. + 13 min. pieczenia

Składniki:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 50 ml syropu waniliowego
  1. Jaja z cukrem długo ubijać w mikserze.
  2. W garnku rozpuścić masło i czekoladę.
  3. Kokilki wysmarować masłem.
  4. Do masy czekoladowej dodać ubite jaja i syrop waniliowy i delikatnie wymieszać.
  5. Nałożyć masę do kokilek.
  6. Wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni na 11 min. Po tym czasie sprawdzić i jeśli nadal jest niegotowe, to zostawić na 2 min.


3 komentarze:

  1. Suflet jest jednym z moich wyzwań kulinarnych na 2013 :) Twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - polecam gorąco ten suflet! Najlepszy jaki do tej pory jadłam. Baaardzo czekoladowy :) Za kilka dni pojawi się na blogu przepis na inny suflet czekoladowy, ale ten jednak przebija wszystkie!

      Usuń