wtorek, 8 października 2013

Wegeburger z zielonej soczewicy



Jest to tzw. soczewix, czyli zdrowsza wersja hamburgera. Najbardziej smakują nam podawane z bułką pełnoziarnistą, pomidorem, papryką, ogórkiem kiszonym, rukolą i ketchupem (koniecznie!).

Czas przygotowania: 45 min. + 1 godz. gotowania soczewicy + 30 min. w piecu
Ilość porcji: 8 burgerów

Składniki:

  • 100 ml soczewicy (pół szklanki)
  • 4 pieczarki
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (do zagęszczenia)
  • sól, pieprz
  1. Soczewicę ugotować w wodzie aż będzie miękka - ok. 1 godz.
  2. Cebulkę drobno posiekać. Podsmażyć na patelni.
  3. Posiekać pieczarki. Dodać do cebuli. Dusić przez ok. 5 min.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Natkę drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać przyprawy. Dodać zmielone płatki owsiane. Uformować kotlety.
  7. Piec w piecu przez ok. 30 min.
  8. Podawać z bułką i dodatkami.


2 komentarze:

  1. Wydaje się być naprawdę bardzo smaczny :) Wypróbuję ten przepis.

    - - -
    Lidl, Biedronka, Auchan i inne gazetki - Moja Gazetka - pobierz darmową aplikację.

    OdpowiedzUsuń