piątek, 4 października 2013

Fasolka po bretońsku



Wegetarianska wersja fasolki po bretońsku. Jest przy niej mało pracy, ale dużo namaczania i gotowania.

Czas przygotowania: 12 godz. moczenia + 1,5 godz. gotowania + 15 min. pracy
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 300 g białej fasoli (waga suchych fasolek)
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  1. Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
  2. Fasolę ugotować w nowej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli ok. 1,5 godz).
  3. Posiekać cebulę.
  4. Posiekać czosnek.
  5. Cebulę podsmażyć na patelni (na oliwie). Dodać pomidory z puszki i czosnek.
  6. Posolić fasolę.
  7. Jak fasola będzie już miękka i w garnku będzie już niewiele wody, dodać cebulę i czosnek. Wszystko razem poddusić przez ok. 15 min.
  8. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz