czwartek, 14 lutego 2013

Tarta cytrynowa z bezą


Przepyszna tarta o bardzo oryginalnym, słodko-kwaśnym smaku. Jest bardzo popularna w Anglii - znana tam jako "lemon meringue pie". Przepis podpatrzyłam tutaj.

Czas przygotowania: ok. 1 godz. + 1 godz. pieczenia
Ilość porcji: 12 (forma o średnicy 27 cm)

Składniki:
  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    1/2 szklanki wody
  • krem:
    125 ml soku z cytryny (3 cytryny)
    5 żółtek
    75 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    4 łyżki masła
    250 ml wody
  • beza:
    5 białek
    200g cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    kilka kropli soku cytrynowego
  1. ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i oprószona mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
  2. krem: W rondelku umieszczamy: cukier, mąkę, sok z cytryny i wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.
    Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.
  3. beza: Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem soku cytrynowego, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy. Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.

4 komentarze:

  1. Ależ wspaniała! Uwielbiam cytrynowe tarty!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czystym sumieniem mogę polecić ta tartę - jest pysZna!

    OdpowiedzUsuń