sobota, 12 stycznia 2013

Sernik bardzo puszysty



Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Konsystencją przypomina piankę serową, a nie tradycyjne, ciężkie serniki. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ale jak dla mnie trochę za mało słodki. Przepis znalazłam tutaj.

Czas przygotowania: 15 min. + 60 min. w piecu + kilka godzin w lodówce
Ilość porcji: 16 (tortownica 28 cm)

Składniki:
  • 1 kg sera (ja użyłam sera kubełkowego "President")
  • 2 szklanki mleka
  • 65 g miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 jaj (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 szklanka curku pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Ser wymieszać mikserem z masłem, żółtkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
  3. Dodać mleko i zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dołożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Tortownicę wyłożyć srebrną folią (aby masa nie wyciekła). Wylać masę serową.
  6. Piec ok. 60 min. w temperaturze 18 stopni.
  7. Sernik wystudzić w piecu, a następnie przestawić na parę godzin do lodówki, aby osiadł i nabrał odpowiedniej konsystencji.

3 komentarze:

  1. Jak on cudownie wygląda! Musi być naprawdę bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Kocham serniki :)

    OdpowiedzUsuń