piątek, 4 stycznia 2013

Ciasto kawowe


Bardzo smaczne ciasto o smaku kawowym. Nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień - koniecznie musi odstać kilka godzin w lodówce. Przepis znalazłam tutaj.

Czas przygotowania: 60 min. + 30 min. na pieczenie
Ilość porcji: 12 (tortownica 24 cm)

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150g cukru pudru
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina masła do wysmarowania tortownicy
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować.
  3. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka.
  4. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.
  5.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.
  6.  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni. (UWAGA - pilnować, bo łatwo się przypala)
  8.  Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę cappuccino:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50g kawy cappuccino (w proszku)
  • ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino)
  1. Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino.
  2. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder.
  4. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę.
  5. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.
Składniki na masę śmietanową:
  • 250g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania
  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.
Wykończenie ciasta:
  1. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat.
  2. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem.
  3. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino.
  4. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

4 komentarze:

  1. ale mi smaka narobiłaś na coś kawowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta kawowe - Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudownie. Ja piekę ciasto kawowe na bazie espresso - ma genialny posmak - przepis znaleziony w sieci: http://www.kawatopodstawa.pl/2012/11/ciasto-kawowe/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu a do tego smaczne.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie!
    kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń